outliers fueras de serie malcolm gladwell
Reseñas

Hoy Leemos: Fueras de serie, de Malcolm Gladwell

Al llarg de la teva vida, has estudiat en una de les millors universitats, has construït un imperi tèxtil des de zero i t’has convertit en milionari? O tens un coeficient d’intel·ligència elevat però estàs treballant en una granja tenint cura d’animals, malgrat que s’esperava de tu el descobriment de la cura del càncer? Malcolm Gladwell, l’autor de ‘Fueras de serie’, et diria que tot és culpa de, o gràcies a, les oportunitats que has rebut des que vas néixer.

Gladwell, periodista i sociòleg canadenc, exposa un argument molt clar: l’èxit va lligat a les oportunitats, a allò que en diem ‘estar al lloc adequat just en el moment adequat’. Fins i tot l’any en el qual naixem és rellevant, de manera que formar part de la generació baby-boom o aparèixer al món durant una recessió poden ajudar-nos o perjudicar-nos en gran mesura.

 photo url.jpg

‘Fueras de serie’, o Outliers en anglès, són aquelles persones que recordem per haver aconseguit l’èxit. El terme ‘outlier’ descriu fenòmens que es troben fora d’allò que considerem normal. Gladwell l’usa per parlar de magnats de la informàtica, dels Beatles, d’esportistes, de pilots coreans, de ments brillants o milionaris jueus que han tingut oportunitats d’or. No ens enganyem, però, perquè hi ha altres factors a tenir en compte. La intel·ligència, la família, el savoir-faire i les 10.000 hores de pràctica que es necessiten per assolir l’excel·lència hi juguen un paper vital. (Així que si vols excel·lir en la dansa, l’escriptura o la informàtica, inverteix 10.000 hores de la teva vida en practicar, practicar, practicar. Ànims).

Això sí, segons Malcolm Gladwell, sense el factor ‘sort’, un geni de la música o un mag de les paraules pot viure a l’ombra, sense reconeixement mundial, perquè no va estar en aquell lloc concret quan s’hi havia d’estar.

Un interessant llibre de no-ficció que revela com la sort, els antecessors, la família i les oportunitats són la clau per a l’èxit.

Bimadre de dos peques, amante de la fotografía y aprendiz de maestra.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *